مفهوم و مشخصات لاستیک خودرو
مفهوم و مشخصات لاستیک خودرو
روی لاستیک هر خودرویی یک سری نوشته ها وعلامتها وجود دارد که باید به هنگام انتخاب لاستیک خودرو آنها را بدقت نگاه کنیم روی چون اینها در واقع شناسنامه لاستیک خودرو از قبیل اندازه لاستیگ و پهنای آن و نوع لاستیک و سایر مشخصه های فنی لاستیک هستند. نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که برخی از این ارقام بر حسب میلی متر و برخی بر حسب اینچ هستند واین موضوع نباید باعث سردرگمی شود
اندازه لاستیک : مثلا وقتی روی لاستیکی نوشته شده است P185/60R14 بدین معنی است گه
P = لاستیک محصوص خودروی شخصی
۱۸۵= پهنای لاستیک برحسب میلیمتر
۶۰= نسبت ارتفاع دیواره لاستیک به پهنای آن که باز برحسب میلیمتر است
R = رادیال
۱۴= قطر رینگ که این قطر همیشه ودر همه موارد از جمله رینگ دوچرخه بر حسب اینچ است . مثلا پیکان های قدیم ( 13 اینچ بودند و اغلب خودروهای امروزی 14 یا 15 و گاهی 17 اینچ هستند )
۸۹H بر روی لاستیک وجود دارد که به H شاخص سرعت (در بخش “ج” به آن اشاره شده ) و به عدد ۸۹ عنوان شاخص بار می گویند
حد بارگذاری
این عدد نماینده حداکثر وزنی است که تایر میتواند تحمل کند، هنگامی که حداکثر مقدار مجاز فشار را داشته باشد و بین صفر تا ۲۷۹ متغیر است. برای خودروهای شخصی، عدد حد بارگذاری بین ۷۱ تا ۱۰۰ است.برای مثال، حد بارگذاری برای خودروی پراید ۷۶ و معادل ۴۰۰ کیلوگرم بار است، یعنی این تایرهنگامی که حداکثر فشار باد مجاز را دارد (بخش “و” را ببینید)، حداکثر۴۰۰ کیلوگرم را میتواند حمل کند.توجه داشته باشیدهرگز لاستیکی را که حد بارگذاری آن کمتر از میزان توصیهشده از سوی سازنده خودروست، روی رینگ نصب نکنید. برای آگاهی از میزان بار قابل تحمل هر شاخص به جدول زیر مراجعه کنید.
شاخص بار
۷۱
۷۲
۷۳
۷۴
۷۵
۷۶
۷۷
۷۸
۷۹
۸۰
۸۱
میزان بار به KG
۳۴۵
۳۵۵
۳۶۵
۳۷۵
۳۸۵
۴۰۰
۴۱۲
۴۲۵
۴۳۷
۴۵۰
۴۶۲
شاخص بار
۸۲
۸۳
۸۴
۸۵
۸۶
۸۷
۸۸
۸۹
۹۰
۹۱
۹۲
میزان بار به KG
۴۷۵
۴۷۸
۵۰۰
۵۱۵
۵۳۰
۵۴۵
۵۶۰
۵۸۰
۶۰۰
۶۱۵
۶۳۰
شاخص بار
۹۳
۹۴
۹۵
۹۶
۹۷
۹۸
۹۹
۱۰۰
میزان بار به KG
۶۵۰
۶۷۰
۶۹۰
۷۱۰
۷۳۰
۷۵۰
۷۷۵
۸۰۰
علامت حداکثر سرعت قابلتحمل
حداکثر سرعتی که لاستیک میتواند تحمل کند، با یک حرف از A تا Z بیان میشود.برای مثال روی جداره تایر خودروی پراید، نماد H برای سرعت درج شده که نشان میدهد هنگامی که تایر دارای فشار بار و بارگذاری مناسب است، حداکثر توان حرکت ۲۱۰کیلومتر در ساعت را داراست. واضح است اگر تایری تحت تأثیر حداکثر سرعت واقع شود اما فشار باد آن تنظیم نباشد و یا اضافه بار روی آن را اعمال شود، آسیب میبیند و یا ممکن است بترکد.برای اطلاع از میزان سرعت هریک از این حروف به جدول زیر مراجعه کنید.
شاخص سرعت
R
S
T
U
H
V
Z
سرعت به KM/H
۱۷۰
۱۸۰
۱۹۰
۲۰۰
۲۱۰
۲۴۰
۲۴۰+
تاریخ ساخت لاستیک
کلیه لاستیکها دارای تاریخ ساخت روی جداره خود هستند که با چهار رقم نشان داده میشود. دو عدد اول نشاندهنده هفته ساخت و دو رقم بعد سال ساخت لاستیک هستند. برای مثال عدد “۱۲۰۴” نشان میدهد این لاستیک در هفته دوازدهم سال ۲۰۰۴ میلادی تولید شده است. امروزه همراه لاستیکهای نو خارجی، یک کارت دریافت میکنند که پس از وارد کردن مشخصات باید به آدرس شرکت سازنده پست شود یا لاستیک را از طریق اینترنت، ثبت میکنند تا هرگونه کارکرد نامناسب بعداً قابل پیگیری باشد.
ترکیبات سازنده تایر
این بخش، مواد سازنده لاستیک را توضیح میدهد. مثال:TREAD PLIES=1-PLY POLYESTER+2 STEEL یعنی رویه تایر مرکب از یک رویه پلیاستری همراه دو لایه سیم فولادی است.
حداکثر فشار باد و بار روی لاستیک
عددی که در مقابل عبارت “حداکثر فشار باد” روی تایر درج میشود، مربوط به فشار بادی است که باید لاستیک داشته باشد، وقتی شما میخواهیدحداکثر بار قابل تحمل را روی آن تحمیل کنید. این عدد، مقدار فشار باد توصیه شده برای استفاده نرمال نیست. مقدار توصیه شده فشار باد تایرها روی یک پلاک که معمولاً در لبه داخلی یکی از دو درجلو نصب میشود، نوشته شده است. اگر آن را نیافتید، به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کنید.
تایر runflat
با وجود تایرهای RF ،حتی زمانی که باد تایر خالی شده باشد شما می توانید به حرکت ادامه داده و عملکرد خودرو را در هنگام افت فشار باد در تایر حفظ نمایید. به جای تعویض تایر در کنار خیابان که امری ناخوشایند و خطرناک محسوب می شود، شما می توانید به حرکت خود ادامه داده و به راحتی خود را به منزل و یا تعمیرگاه برسانید.تایرهای RF زاپاس خود محسوب می شوند، با وجود دیوارهای جانبی تقویت شده، تایرها حتی اگر کاملاً از باد خالی شده باشند، قادر به ادامه عملکرد خود هستند. ترکیب فرسایشی مقاوم به گرما که در ساخت این نوع تایر به کار گرفته شده است، در برابر افزایش احتمالی گرما مقاومت می کند. با استفاده از تایرهای RF شما قادر خواهید بود با سرعتی بالاتر از ۱۵۰ کیلومتر در ساعت و بدون تغییر وضعیت محسوس به رانندگی خود ادامه دهید. در عین حال در وقت خود صرفه جویی کرده و بنابراین استرس کمتری خواهید داشت، دیگر نیازی به حمل تایر زاپاس هم ندارید و در نتیجه فضای بیشتری برای حمل بار در اختیار شما قرار می گیرد.
سیستم “رانندگی تطبیقی” (Adaptive Drive) تا حد ممکن فشار وارده بر تایر معیوب را کاهش داده و به تایرهای دیگر انتقال میدهد. این نوع تایرها موجب امنیت بیشتر، آسودگی خاطر سرنشین و نیز امکان استفاده از فضای بیشتر را در خودرو فراهم می کند.شرکت ADAC آلمان”، یعنی همان بزرگترین کلوپ اتومبیل در دنیا، از تایرهایRF به عنوان “اولین انقلاب اساسی در طراحی تایر” از زمان به وجود آمدن تایرهای بادی یاد می کند.
مشخصات عمومی لاستیک
لاستیک از قسمت های زیر درست شده
۱ : لایه های تایر
۲: آج های تایر
۳ : تیوب
۴ : ولو یا همان سوزنی ورود باد
لاستیک باید بتواند بار زیاد را تحمل کرده ودر شرایط رانندگی – لغزندگی جاده – سرعت زیاد را به خوبی تحمل کرده و از مسیر منحرف نشود .
بدنه متشکل از لایههایی از رشتههای مقاوم و مستحکم است که مجموعا قابلیت تحمل فشار داخلی تایر و همچنین جذب نیروهای وارده از سطح جاده را داراست. معمولا در خودروهای سواری جنس این لایه از الیاف پلیاستر است و در خودروهای سنگین از فولاد استفاده میشود. زاویه نصب این لایهها نسبت به محیط تایر در نوع رادیال بین ۸۸ تا ۹۰ درجه و در نوع بایاس پلای ۳۰ تا ۴۰ درجه است. استحکام یک تایر معمولی با تعداد لایههای بدنه توصیف میشود.
تایرها از روی هم گذاری لایه های لاستیک ایجاد می شوند ، این لایه ها در دمای زیاد تحت اثر پرس های سنگین قرار می گیرند و با لایه های فلزی نیز مقاوم سازی می شوند . لایه گذاری های مختلفی در تایرها انجام می شود که رایج ترین آنها زاویه دار متقاطع و رادیال است . زاویه دار متقاطع : این لاستیک ها دارای کیفیت مطلوبی هستند و به علت قیمت ارزان تر نسبت به رادیال کاربرد بیشتری دارند رادیال : یک لاستیک با لایه گذاری کاملا افقی ، خنک در سرعت های زیاد ، میل به غلتش خوب و استحکام بسیار زیاد ( در خودرو های دارای بار زیاد به علت نرمش زیاد استفاده نمی شود )
آج لاستیک ها
به خارجی ترین قسمت لاستیک آج می گویند که همین قسمت مستقیما با سطح زمین در ارتباط است ، اهمیت آجها در جاده های شهری و اتوبان ها کمتر معلوم می شود و این یکی از همان دلایلی است که افراد نا آگاه فقط به زیبایی آج ها اهمیت می دهند . طرحهای مختلف آج برای بیرون راندن بهتر آب از زیر تایر و افزایش قابلیت تایر در برخورد با شرایط گوناگون سطح جاده ساخته میشود.
میتوان به طرحهای :
1- رگهای (Rib) ،
2- عرضی (Lug) ،
3- ترکیبی از عرضی و رگهای (Rib & Lug) و
4- بلوکی (Block) اشاره کرد
5-
که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارند.
این نقش ها و شکلها قابلیت خود را در جاده های شنی – برفی – مرطوب و کم اصطکاک به خوبی آشکار می شود ، انتخاب لاستیک با آج مناسب در شرایط سخت رانندگی فرمان پذیری خودرو را افزایش می دهد . انتخاب آجها با شکل مناسب از پرشدن لاستیک از گل و برف در جاده های نا مطلوب نیز جلو گیری می کند .
گودی آج در تایر نو حدود 6 میلیمتر است و تا زمانی که 4 میلی متر آن سائیده شود یعنی عمق آج به 2 میلی متر برسد لاستیک قابل استفاده است .
سلام از وبلاگت خيلي خوشم اومد به منم سر بزن و آدرس وبلاگتو واسم بزار تا بتونم هر روز من و بقيه بازديد کنندگان بهت سر بزنيم محلي که وبلاگتو ثبت ميکني بزرگترين دايرکتوري وبلاگ نويسان ايران است و فوق العاده پر بازديد.حتما بيا و لينکتو ثبت کن .مرسي.